Błąd ABS - wołając o pomoc
Zwiń
X
-
Błąd ABS - wołając o pomoc
Po dwóch latach temat ABS wraca jak bumerang !!!
Zaczęło się wczoraj jak ruszyłem na lodzie zapaliły się kontrolki świadczące o awarii ABS oraz auto zaczęło piszczeć. Komputer pokazał bląd 01130 błąd modułu ABS. Po zgaszeniu zapłonu i uruchomieniu po błędzie nie ma śladu. Po tej akcji ABS działał normalnie, do dzisiaj.
Przy ruszaniu błędu brak, ESP działa ale jak hamuję ABS działa po czym pedał wpada i znów złowrogi dziwięk i choinka na panelu...tak jak by ABS dostawał jakiś błąd który go ukatrupia.
Dziś pojawił się błąd 16352 - Control Module - Electrical Error 014 Defective - Intermittent ( wolnym tłumaczeniu elektryczna awara ABS - sporadycznie).
Czy ktoś ma z Was pomysł co to może być ??? Czy odrazu zamawiać moduł ABS ???
Dzięki za pomoc.
Aro
-
-
krisoctav, kolego nie te auto, nie te błędy
aro121, poczytałem o tym błędzie i wychodzi na to, że sterownik pompy zgałasza błąd własny/wewnętrzny
niektóre sterowniki działają z tym, niektóre nie
masz hamulec ręczny elektryczny, tak testowo spytam?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
przeczysc styki bezpiecznikow - tych co sa na akumulatorze zwlaszcza zielone.
Mialem podobny problem - przy odpaleniu nie bylo bledu przy przekroczeniu 20km/h albo hamowaniu byla sygnalizacja bledu i ABS nie pracowal az do kolejnego odpalenia.
Oksydacji ulegly koncowki styki bezpiecznika - po ich przetarciu - problem znikl.pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
aro121, spokojnie z tymi zakupami
ABS jest bardzo czuły na zasilanie, pablo_doctor dobrze pisze
posprawdzaj bezpieczniki, masy, wtyczkę ABS
90 bar to jest możliwe ciśnienie w obwodzie hamulców->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Wieczorem sprawdę bezpieczniki. Wczoraj sprawdzałem wtyczkę do ABS-u wyczyściłem i przejechałem kontaktem ale nic to nie dało . mam nadzieję że pablo ma racje i unikne wydatku .
Jak kupiłem to auto miałem uwalony komputer ABS, bujałem się 3 miesiące żeby znaleźć dobrego fachowca aby mi go naprawił. Jak pali się taka kontrolka to już mam pietra że to coś poważnego i wpadnę w koszty...
Edit
Bezpieczniki w komorze wymieniłem na nowe, wtyczkę wyczyściłem i nic a co z tą masą ) gdzie, którą sięzaineresować ???
[ Dodano: Sob 08 Gru, 12 15:08 ]
Niestety wygląda na uszkodzenie komputera ABS - już zamówiłem nowy (oczywiście używany). Wszelkie zabiegi zawiodły ...
:cry:
[ Dodano: Wto 11 Gru, 12 14:21 ]
Pompa wymienion ABS działa .
Można zamknąć.
Komentarz
-
Komentarz